Bystyret 23. mai 2019

RS 21/19: Sluttrapport HELTID

Alt henger sammen med alt! Arbeidet med heltidskultur handler om myre mer enn turnusteknikk og økte helgesatser. For å lykkes med HELTID må det mange tanker i hodet samtidig. Både likestillings-, sykefraværs-, og heltidsarbeidet henger nøye sammen, og tiltak som iverksettes bør derfor være erfarings- og forskningsbaserte.

Bonusordninger og turnustekniske løsninger er ikke tiltak som alene kan bidra til en heltidskultur.

Forskere erkjenner dette og det har arbeidene i prosjektet HELTID erfart i Mandal også. Folk er opptatte av å ha det greit på jobben, og dersom de har det greit på jobben, er de villige til å jobbe i større stilling. Flere i større stilling påvirker sykefraværet. Arbeidsgiver har et stort ansvar for å legge til rette og lytte til sine ansatte slik at arbeidet blir organisert på best mulig måte. Da kan den enkelte ansatte oppleve mestring og gå hjem fra jobben med god samvittighet. Grad av mestringsfølelse henger sammen med trivsel som igjen påvirker arbeidsmiljøet og sykefraværet.

I over 30 år har både politikere og forskere hatt søkelyset på deltidsstillinger og hva dette innebærer for brukere, ansatte og arbeidsgiver.

Bystyremøtet startet med en presentasjon ved prosjektleder Cecilie B. Ro.

Senere ble saken tatt opp som referatsak.