Bystyret 18. oktober 2018

PS 93/18: Tour Des Fjords 2019 – Målsted i Mandal

Fra 2019 slår Tour des Fjords (TdF) og Tour of Norway seg sammen (TdF overtar Tour of Norway). Hva rittet skal hete, er ennå ikke klart, men rittet skal fra 2019 kjøres over seks etapper. Rittet vil starte i Sandnes tirsdag 28. mai, og avsluttes på Østlandet søndag 2. juni.

Hammer-serien vil bli kjørt i Stavanger-området helgen før TdF starter, noe som gjør at man er garantert deltakelse fra de best lagene i verden. Dette er igjen viktig i forhold til å være attraktiv for de internasjonale TV-selskapene.
Det er kommet en henvendelse fra Tour des Fjords om at de ønsker å legge deler av rittet til Vest-Agder i 2019 i stedet for 2020 som var planen.

Ønsket fra TdF er at Flekkefjord blir startby onsdag 29. mai, mens Mandal blir målby. Dagen etter, torsdag 30. mai (Kristi himmelfartsdag) starter rittet i Lyngdal og har målgang i Kristiansand.

Beløpet man må betale til TdF for å være startby er 500.000, mens man må betale 1.000.000 for å være målby. På grunn av grunnfinansieringen som Listerfondet, Lindesnesfondet, Vest-Agder Fylkeskommune og Kristiansand kommune sørger for, er andelen den enkelte kommunen må betale redusert til hhv 250.000 og 350.000.

Styringsgruppen
Da henvendelsen fra Tour des Fjords kom med spørsmål om Vest-Agder kunne bidra som arrangørkommuner allerede i 2019, ble styringsgruppen samlet. Denne består av Svein Vangen (Listerfondet), Janne Fardal Kristoffersen (Lindesnesfondet), Kenneth Andresen (Vest-Agder Fylkeskommune) og Tor Sommerseth (Kristiansand kommune). Gruppen var enstemmig i at de ønsker å arrangere TdF i de tre kommunene Flekkefjord,
Lyngdal og Mandal i 2019.

Kostnader for den enkelte kommune
Avgiften til TdF vil altså være kr. 350.000 for Mandal. I tillegg vil det påløpe utgifter til «eget» arrangement.
Budsjettet for å gjennomføre «folkefest» i 2018, var for Farsund og Lindesnes, som begge var startby, kr. 200.000,-. For Kristiansand, som var målby, var budsjettet på rundt 700.000.

Farsund fikk sponsorstøtte fra lokalt næringsliv på ca. 50.000, mens Lindesnes gjorde en fenomenal jobb, og fikk inn nærmere 300.000 fra lokalt næringsliv. Kristiansand hadde ingen eksterne samarbeidspartnere.

Det er opp til hver enkelt kommune å vurdere hvor mye man ønsker å legge i et slikt arrangement, men erfaringene fra årets tre kommuner, var at man kom langt med de midlene som det var budsjettert med. For Kristiansand sin del var summer såpass høy grunnet tilrigging av strøm i Tresse som kostet over 200.000 og at kommunen arrangerte tre folkefester.

Glenn Faannessen

Denne tjenesten leveres av Metro Sør på vegne av oppdragsgiver. Alt innhold er opphavsrettlig beskyttet. © 2013-2018. Metro Sør arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.