Bystyret 20. april 2017

Interpellasjon ved repr. Elisabeth Lindland, MDG om «Heliumballonger»

Flere kommuner har innført forbud mot salg av heliumballonger på 17. mai, blant annet Kristiansand. Flere kommuner vurderer å følge etter.

Heliumsballonger som mistes bidrar til plastforurensing både til lands og til vanns.

Helium inni ballongene er et viktig grunnstoff. Siden helium er en ikke-fornybar naturressurs som det vil ta lang tid for naturen å skape nye forekomster av, er det god grunn til å klare seg uten den korte gleden heliumballongene byr på. I tillegg til å bruke helium i ballonger for underholdning er det en viktig gass på sykehus, innsamling av værdata, i romfartsteknologi og sveising for å nevne noe. Grunnstoffet er et knapphetsgode, som kan tømmes.

Salget av heliumballonger er ikke regulert. Ballongene selges gjerne for langt over hundre kroner. Det er ikke vanlig med kvittering fra salget, så det er grunn til å mistenke svart arbeid. I tillegg skaper det et uønsket kjøpepress for småbarnsforeldre.

Interpellanten spør derfor hva kommunens nåværende syn er på salg av heliumballonger på 17. mai, festivaler og liknende.