Bystyret 21. januar 2016

Interpellasjon ved Even Tronstad Sagebakken, Ap om Skiensmodellen

Interpellanten viser til at kommunen har store muligheter til å være en pådriver for å sikre et seriøst arbeidsliv og være med på å øke mulighetene for at flere unge får lærlingeplasser. Dette kan kommunen gjøre gjennom å være bevisst på sin rolle når den legger ut anbud på ulike anskaffelser.

I følge Mette Nord, leder i Fagforbundet, handler offentlig sektor inn varer, tjenester og nybygg for godt over 400 milliarder årlig.

Skal vi motvirke og bekjempe sosial dumping, må vi gjøre de grepene vi kan gjøre ved å stille krav til leverandører og underleverandører, som må oppfylles, for at Mandal kommune skal tildele oppdrag. Videre har vi en situasjon i dag, hvor mange elever, som har tatt yrkesfaglig studieretning, ikke får lærlingeplass ved endt studieprogram. Her kan offentlig sektor være med å stille krav, som sikrer at flere får lærlingeplasser.

Skien kommune var først ute med å stille krav, for å motvirke og bekjempe sosial dumping, samt sikre økt bruk av lærlinger. Her var det Fellesforbundet og NHO lokalt som var pådrivere sammen med kommunen.

Interpellanten spør om ordføreren er enig i at Mandal kommune bør gjøre lignende vedtak for å motarbeide sosial dumping og stimulere til økt bruk av lærlinger. Han spør også på vegne av Ap, KrF, MDG og SV om hvordan ordføreren kan bidra til at Mandal kommune får innført en lignende løsning som «Skiensmodellen».