Kristiansand kommune

Bystyret 21. september 2016 (Ordinært møte)

Tilbake til arkiverte møter

SAK 121/16: Innbyggerforslag – Nye bomringer i Kristiansand

SAK 121/16: Innbyggerforslag – Nye bomringer i Kristiansand

Kommunen mottok i august et innbyggerforslag fra Nei til nye bomringer i Kristiansand v/Terje Larssen. Dette er basert på overlevering av 652 underskrifter hvor det oppfordres til at kommunen holder en bindende folkeavstemning.

I kommuneloven står det følgende om lokale folkeavstemninger:

«Kommunestyret eller fylkestinget kan selv bestemme at det skal avholdes rådgivende lokale folkeavstemninger.»

En folkeavstemning kan derfor ikke påkreves eller være bindende. Bystyret kan selv bestemme om det i enkeltsaker er ønskelig med folkeavstemming. En slik folkeavstemming vil da være rådgivende for de folkevalgte, i en videre behandling i enkeltsaker.

Å finansiere nye veianlegg med hjelp av bompenger, er en finansieringsmodell som skaper betydelig politisk engasjement både hva angår fysisk plassering og takstsystem. Likevel er det en akseptert finansieringsmodell i Norge.

Bystyret har med flere anledninger avvist å be om innbyggernes syn i forbindelse med behandling av slike saker. I denne aktuelle saken vil bystyre behandle spørsmålet om bompengefinansiering både i forbindelse med søknad om Bymiljøavtalen og et forhandlingsresultat med staten.

Ansvarlig redaktør:
Svanhild Eid

Teknisk ansvarlig:
Alf Otto Fagermo

Denne tjenesten leveres av Radio Metro Sørlandet på vegne av oppdragsgiver. Alt innhold er opphavsrettlig beskyttet. © 2013-2019. Radio Metro Sørlandet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Utviklet av: Alf Otto Fagermo