Bystyret 21. september 2016 (Ordinært møte)

SAK 119/16: Svar på vebalforslag vedrørende opprettelse av et regionalt kompetansesenter for scenekunst

Under budsjettbehandlingen i bystyret i desember 2015 vedtok Bystyret et verbalforslag fra Høyre der det blant annet etterspørres en sak om mulighetene for oppbygging av et regionalt kompetansesenter for scenekunst før neste rullering av handlingsprogrammet.

I en fersk forskningsrapport fra Norsk kulturråd dokumenteres det at framveksten av frittstående kunstnere og konstellasjoner skaper et nytt tyngdepunkt utenfor de tradisjonsrike scenekunstinstitusjonene. Det gir behov for nye rammer for kunstnerisk arbeid som kunstnerne selv styrer, og skaper grobunn for en ny infrastruktur. Kunstnerne trenger produksjonslokaler og studioer å arbeide i, og arenaer som først og fremst presenterer forestillinger.

Landsdelen har per i dag følgende regionale kompetansesentre:

• Agder kunstsenter, i Kristiansand, etablert i 1980
  • Sørnorsk Jazzsenter, i Arendal, etablert i 1998
  • Agder folkemusikkarkiv, i Valle, etablert i 1998
  • SØRF – Sørnorsk kompetansesenter for musikk, i Kristiansand, etablert i 2004
  • Sørnorsk filmsenter, i Kristiansand, etablert i 2008
  • Norsk forfattersentrum Sørlandet, i Kristiansand, etablert 2009

Scenekunst Sør ble stiftet i desember 2015 som en medlemsforening. Ordinært medlemskap kan etter vedtektene tegnes av enkeltpersoner med minst tre års relevant høyere utdanning og/eller tilsvarende profesjonell virksomhet innen, eller i tilknytning til, scenekunstfeltet. Per juni 2016 har de i overkant av 50 medlemmer.