Bystyret 11. mai 2016 (Ordinært møte)

SAK 66/16: Interpellasjon fra repr. Halvor Fjermeros, Rødt, om «Nicolai Tangens donasjon er skitne penger fra skatteparadis»

Interpellanten viser til at fondsforvalter Nicolai Tangen har foræret en kunstsamling på snart 1200 bilder til hans hjemby Kristiansand. I tillegg til donere Kristiansand. I tillegg til å donere kunstsamlingen, har Tangen lovet å bidra til å finansiere et visningssted, for å sikre best mulig eksponering av kunsten.

Siloen på Silokaia ble raskt pekt på som stedet som kunne huse denne kunstskatten. Tangen har opprettet AKO Foundation, en veldedig stiftelse med formål for å støtte utdanning, kunst og lokale prosjekter. Denne stiftelsen får sitt overskudd fra hedgefondet AKO Capital som er blitt eid og drevet av Tangen siden 2005.

Fondet opererer i finanshovedstaden London, men bruker postbokselskaper i flere skatteparadis.

Interpellanten mener at pengene Tangen nå bruker til kunstdonasjoner i Kristiansand, er skitne penger. I tillegg til kunstgaven kommer en gave på en mill. kr. til Sørlandets Kunstmuseum, samt finansiering av Strømmestiftelsen med nær 7 mill. kr. i år.

Interpellanten spør om Kristiansand kan være bekjent av å motta donasjoner som er bygd på kapital fra systematisk skatteunndragelse, og som attpå til har lagt så sterke føringer på Kristiansands byutvikling som det allerede har gjort. Han spør også om Kristiansand vil gå ut i offentligheten i kjølvannet av Panama Papersavsløringene og redegjøre for på hvilken måte kapitalen bak donasjonene fra Nicolai Tangen har blitt skapt.