Bystyret 16. februar 2017

PS 14/17: Bruk av gummigranulat i ny 9’er bane i Idrettsparken

Mandal kommune har mottatt søknad fra Mandalskameratene om tillatelse til å bruke grummigranulat i ny 9’er kunstgressbane i Idrettsparken. I et vedtak under budsjettbehandlingen fra bystyret kommer det frem at bruk av gummigranulat som er i bruk i dag skal raskest mulig opphøre.

Mandalskameratene (MK) har i dag for liten banekapasitet i forhold til behovet. De siste årene har antall medlemmer økt, spesielt på jentesiden.

Mandal kommune har i dag følgende kunstgressbaner:

• Kunstgressbane i Idrettsparken rehabilitert av MK med nytt dekke i 2013. Dette er en 11’er kunstgressbane og den eneste som ryddes for snø og følgelig er en helårsbane.
  • Nye Vestnes 7’er kunstgressbane bygget etter rekkefølgekrav ved utbygging av Nye Vestnes boligområde. MK bruker kunstgressbanen 3 dager i uken.
  • 7’er kunstgressbane på Speilen bygget etter rekkefølgekrav ved utbygging av boliger på Sanden. MK bruker banen 2 dager i uken.
  • 11’er kunstgressbane i Holum

Alle kunstgressbanene er anlagt med fyll av gummigranulat; nærmere bestemt SBR som er oppmalt bildekk med sort farge. Dette granulatet er det mest brukte på landsbasis. Helårsbanen i Idrettsparken er anlagt med 100 tonn gummigranulat. Gjennom de siste 3 årene er det tilsammen etterfylt 6 tonn granulat.

Antallet kunstgressbaner i Norge har økt fra 100 til over 1000 baner de siste 15 årene. Årsaken til at kunstgress har blitt utbredt er at det gir mulighet for fotballspill hele året.

Hensikten med bruk av granulat i kunstgressbaner er både som støtdempingsfunksjon og å hjelpe til at kunstgressfiberen står oppreist.

MK har søkt spillemidler til bygging av ny 9’er kunstgressbane i Idrettsparken. Bystyret har vedtatt prioritert handlingsprogram for 2017 der MKs søknad har fått prioritet nr. 3 blant de ordinære anleggene.

MK søkte samtidig kommunen om 1/3 av kostandene til 9’er kunstgressbanen, men fikk avslag. Banen er så viktig for klubben at de ønsker å finansiere 2/3 av denne selv, med 1/3 spillemidler fra staten.

Tore Mydland

2

Denne tjenesten leveres av Radio Sør på vegne av oppdragsgiver. Alt innhold er opphavsrettlig beskyttet. © 2013-2017. Radio Sør arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Utviklet av: Alf Otto Fagermo med god hjelp av WordPress 4.8.2